Emmalagat logo c44555a44202d1c9be214159adc71a7f1b8c0ce3f0cea7ae6b0a237eeee09917
Large img44
Lussekatter

INGREDIENSER

50 g jäst för söta degar 100 g smör 5 dl mjölk 250 g kesella 2 st påsar saffran (1 gram) 1½ dl socker 1 tsk salt 14 dl mjöl 1 dl russin 1 st ägg för pensling
Inget går väl upp emot nygräddade lussekatter i mörka december! Dessa lussekatterna blir extra fluffiga och saftiga med kesellan. Testa! 1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken i kastrullen och värm tills fingervarmt. Häll mjölken över jästen och rör om med en träsked tills jästen har lösts upp. Tillsätt kesella, socker, saffran och salt. Rör om tills kesellan har lösts upp. Tillsätt mjöl tills degen är slät och släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa i 30 minuter under bakduk. 2. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den i någon minut. Degen ska räcka till 40 bullar, så dela degen i två delar. Rulla ut delarna i två lika tjocka rullar. Dela rullarna på mitten och därefter varje del i tio delar. Forma bullarna till lussekatter och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Stick ner russin i bullarna. Låt bullarna jäsa under bakduk i 20-30 minuter. Sätt igång ugnen, 225 grader. 3. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter, eller tills bullarna är gyllenbruna och fina.
Se fler efterrätter